KuopionElo

Kuopion Elo

Kuopion vanhin - 105 vuotta

Kuopion Elo (Männistön Elo) on kuopiolainen urheiluseura. Elo perustettiin vuonna 1919. Elo on jalkapalloseura, mutta seuran toimintaan on kuulunut myös muita urheilulajeja.

Nykyään Elon pääasialliseen toimintaan kuuluvat jalkapallo ja futsal. Junioritasolla seuralla on toimintaa myös salibandyssä. Elon toiminta oli aikoinaan hyvinkin monipuolista. Vireässä urheiluseurassa harrastettiin vuosien varrella monenlaista urheilua, lajeina mm. yleisurheilu, voimistelu, nyrkkeily, paini, hiihto, pyöräily, pöytätennis, kaukalopallo, jääpallo, pesäpallo ja jalkapallo. Monilajisuus on seuralle edelleen tärkeä elementti, vaikka jalkapallo varmastikin se ykköslaji. 

Voimistelu- ja urheiluseura Männistön Elon päälajina toimii kaudella 2023-2024 kaikilla joukkueilla jalkapallo, minkä lisäksi seurassa harrastetaan futsalia, salibandya sekä ajoittain kokeillaan muita lajeja. Elon tahtotilana on tarjota mahdollisuus kaikille matalalla kynnyksellä tulla mukaan lajiin. Mahdollistamme edulliset kausimaksut, laadukkaan lajivalmennuksen ja sopivan tason harrastaa lajia. Elon tarkoituksena on tukea kuopiolaista urheilutarjontaa omalla toiminnallaan.

Toiminta-ajatus ja säännöt

Seuramme toiminta-ajatuksena on mahdollistaa jalkapallon ja muiden oheislajien harrastaminen mahdollisimman edullisesti laadukasta valmennusta unohtamatta. Joukkueemme osallistuvat omalle tasolleen sopiviin Palloliiton tai muun toimijan järjestämiin sarjoihin ja turnaustapahtumiin. Kaikessa toiminnassamme noudatamme puhtaan urheilun pelisääntöjä fair playn hengessä. Lisäksi noudatamme seuramme omaa sääntökirjaa sekä Palloliiton kilpailutoimintaa koskevia sääntöjä.

 Jäsenet, hallitus ja vuosikokous

Seurassamme on vuonna 2023 ollut jäseniä 275, joista nuorisojäseniä (alle 15v) on 160. Jäsenmäärämme todennäköisesti kasvaa, sillä uusia joukkueita on aloittamassa toimintaansa vuoden 2024 aikana.

Tavoitteet 2024

Vuoden 2024 aikana osallistumme valmennusosaamisen kehittämiseen VOK-seurayhteistyön kautta. Tavoitteena on tätä kautta kouluttaa seuramme valmentajia ja vahvistaa yhteistyötä lähialueen seurojen kanssa. Lisäksi vuoden 2024 aikana seurassamme pyritään vahvistamaan pelaajapolkuamme kehittämällä vanhempien junioreiden mahdollisuuksia jatkaa harrastustaan mahdollisimman pitkään Elossa. 

Kesäkauden 2024 aikana on tavoitteena toteuttaa myös kolmas Elopäivä, jossa koko seuran jäsenten on mahdollista kokoontua yhdessä nauttimaan jalkapallon ja yhdessä tekemisen riemusta.

Tavoitteena seurassa on lisäksi luoda ja kehittää kummipelaajatoimintaa edustus- ja juniorijoukkueiden välille.

Joukkueet ja jaostot

Vuonna 2024 Elolla on tavoitteena toimia kolmen aikuisten joukkueen, kahdeksan lasten- ja nuorten joukkueen sekä lasten peliryhmän muodossa. Aikuiset pelaavat vuoden aikana miesten kakkosessa sekä 4. ja 5. divisioonassa. Lasten ja nuorten joukkueet ovat P17 sekä -09, -12, -13, -14, -15 ja -16-syntyneiden poikien joukkueet sekä -17-syntyneiden tyttöjen pelikerho. Lisäksi olemme aloittaneet erillistä peliryhmätoimintaa.

Seurassamme hallituksen alla toimii neljä jaostoa; talousjaosto, viestintäjaosto, aikuisjaosto sekä juniorijaosto. Jaostoissa on mukana hallituksen edustajat sekä edustajat eri puolilta seuraa. Jaostojen tehtävänä on toimia osaltaan alustana seuran sisäiselle kehittämiselle ja tiedottamiselle. Jaostot kokoontuvat säännöllisesti 1-3kk välein.

 

SEURAN STRAGEGIA

Elon arvot

✔ILOliikunta Elossa on hauskaa ja ei liian vakavaa!

✔YHDENVERTAISUUSElossa noudatamme Reilun Pelin periaatteita ja olemme syrjinnästävapaa yhteisö

✔YHTEISÖLLISYYSOpimme ja toimimme yhdessä ELO-perheenä

✔MAHDOLLISUUSElo tarjoaa mahdollisuuksia onnistumiseen, kehittymiseen ja edulliseen harrastamiseen

Elon visio:

Elon lähivuosien visiona on pitää edustusjoukkueemme Palloliiton korkeimmilla sarjatasoilla ja luoda kaupungin omille pojille ja tytöille toimiva, luonteva ja kehittävä pelaajapolku.

Elon missio:

Elo tarjoaa mahdollisuuden kaikille matalalla kynnyksellä tulla mukaan lajiin. Mahdollistamme edulliset kausimaksut, laadukkaan lajivalmennuksen ja sopivan tason harrastaa lajia. Elon tarkoituksen on tukea kuopiolaista urheilutarjontaa omalla toiminnallaan.

Toiminta- ja valmennusfilosofia:

Saamme onnistua, epäonnistua ja kehittyä yksilöinä ja joukkueena hyväksyvässä ja kannustavassa yhteisössä. Emme kilpaile kuin itseämme vastaan!

SEURAN HALLITUS 2024-2025

Puheenjohtaja Mikko Uotinen, mikko.uotinen@ropocapital.fi

Varapuheenjohtaja Jenni Hämäläinen, spena-2@hotmail.com

Sihteeri Erno Kääriäinen, erno.kaariainen@gmail.com

Jäsen Niki Berg, niki.berg@gmail.com

Jäsen Teemu Soini, teemu.soini@gmail.com

Jäsen Mika Komppula, mika.komppula@gmail.com

Jäsen Marko Turunen, make.turunen@live.com

Tervetuloa mukaan ELO-perheeseen! 

 

SEURAN HISTORIAA 

Savon Kansa -lehdessä oli 27.5.1919 vaatimaton ilmoitus: Männistön työläisnuoriso on perustanut voimistelu- ja urheiluseuran nimellä Elo.

Seuran perustamisesta ei ole mustaa valkoisella. Vanhoja seuran veteraaneja haastattelemalla on kuitenkin saatu tietää perustamisvaiheet. Vuoden 1919 kevätkesällä on seuran perustaminen ollut ensi kertaa esillä. Se on tapahtunut Itkonsaaressa, jonne oli kokoontunut parikymmentä henkeä keskustelemaan seuran perustamisesta. Asiasta oli sovittu ja hieman myöhemmin oli perustamiskokous pidetty rautatieläisten talossa Maaherrankadulla.


Jalkapallo

Elo on noussut kahteen otteeseen mestaruussarjatasolle; vuosiksi 1969–1970 ja 1982. Seuran paras saavutus on yhdeksäs sija jalkapallon mestaruussarjassa kaudella 1969. Kuopion Elo on pelannut mestaruussarjan lisäksi 19 kautta toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Vuonna 1982 Elo oli tekemässä kuopiolaista jalkapallohistoriaa, kun seuran nousu korkeimmalle sarjatasolle tarkoitti sitä, että pääsarjassa pelasi yhtä aikaa kolme kuopiolaisjoukkuetta; KuPS, Koparit ja Elo.

1980-luvun loppupuolella seuralle alkoi kasaantua talousvaikeuksia ja toiminnan jatko alkoi olla vaakalaudalla. Lopulta seuran jalkapallojaosto yhdistyi Koparien kanssa vuonna 1992 FC Kuopioksi. Fuusion myötä Elon jalkapallotoiminta hiljeni 20:ksi vuodeksi. Vuonna 2012 Elo palasi kentille aloittaen Vitosesta. Vuonna 2015 Elo voitti Vitosen ja nousi kaudelle 2016 neljänteen divisioonaan.

Suomen Cup

Elo on päässyt kahdeksan parhaan joukkoon neljänä vuonna. Puolivälierissä tuli häviöt 1961 (HPS) ja 1980 (Haka). Välierässä 1968 häviö tuli vasta uusintaottelussa (KuPS voitti 4-1, ens. ottelu 0-0) ja 1975 välierässä myös lopullinen cupin voittaja Reipas oli 1-5 parempi.