KuopionElo

ELO2014-joukkue täyttää 3 vuotta

Kirjoittajana Birgitta Komppula

ELO2014-joukkue täyttää 3 vuotta

Mistä joukkue sai lähtölaukauksensa? Mitä tarvittiin, että joukkueen toiminta lähti jouhevasti käyntiin? Entä mitä kolmen vuoden ikään ehtineelle Elo2014-joukkueelle kuuluu tänä päivänä?

Olimme kuulleet tuttavaperheiltä, että heidän poikansa pelaavat Kuopion Elossa. Joukkueessa, jossa pelataan sekä jalkapalloa että salibandyä. Kaksi lajia samassa paketissa – kuulosti erittäin hyvältä! Kiinnostuimme monipuolisesta toiminnasta ja kysyimme, että olisiko 2014-syntyneille jo joukkuetta? Tällöin juniorivastaava Petteri Hämäläinen vastasi nykyiselle joukkueen johtajallemme Mikalle, että ei ole vielä, mutta haluaisitko perustaa joukkueen? Siitä se sitten lähti. Poikamme oli silloin 5-vuotias, juuri eskariin menossa. Keräsimme tuttavapiiristämme jalkapallosta kiinnostuneita isiä ja poikia mukaan perustamaan joukkueen ydinryhmän. Lisää vuosina 2014–2015-syntyneitä pelureita koottiin Saaristokaupungin markettien ilmoitustauluille jätetyillä ilmoituksilla. Heinäkuussa loma-aikaan koottu joukkue uhkasi kuitenkin jäädä varsin pieneksi, kunnes joku jakoi ilmoituksen Saaristokaupungin Facebook-ryhmässä ja sen jälkeen ei ollut pelaajista pulaa!

Joukkueen kehitys ensimmäisten 3 vuoden aikana

Ensimmäiset jalkapalloharkat pidettiin Pirtin koulun hiekkakentällä 10.8.2020. Paikalle saapui vanhempineen 24 pikkufutaria, iältään 4–6-vuotiaita. Alku oli aika kaoottista, kun tilanne oli kaikille uusi. Pojille ehkä eka harrastus, johon oli kovin jännittävää osallistua ja jäädä ilman vanhempia. Monia kertoja harkoissa itkettiin vanhempien ikävää. Eikä meillä perheenisillä ja -äideillä ollut juuri aikaisempaa kokemusta lasten ohjaamisesta. Osalla oli omaa jalkapallo- tai muuta pelitaustaa, toisilla viimeiset jalkapallokokemukset koulun välitunneilta ja liigakatsomosta. Alkuun tärkeintä oli kuitenkin kuunnella ja tukea poikia sekä opettaa ryhmässä toimimista. Lajitaitoja on harjoiteltu pikkuhiljaa. Yhdessä on opittu ja kasvettu vuosien mittaan! 😊 Ja samalla on kehittynyt luottamuksellinen suhde, jossa kerrotaan kotiarjenkin tapahtumista.

Ensimmäisen talven (2020–2021) joukkue pelasi sählyä Pirtin koululla. Oltiin uusien sääntöjen opettelun edessä, jotta säästyttiin isommilta havereilta mailojen kanssa heiluessa. Toisena kesänä harjoiteltiin jalkapalloa jo kaksi kertaa viikossa. Toinen harkkakerta oli edelleen Pirtin hiekalla eikä ollut harkkakertaa, jolloin ei olisi jonkun pojan polvia tai kyynärpäitä laastaroitu. Päätös siirtymisestä jatkossa kokonaan tekonurmikentille oli varsin helppo. Toisen toimintavuoden (2021–2022) aikana harjoiteltiin talvella sekä jalista että säbää. Uusia jännittäviä turnaushetkiä koettiin talvella Welhojen Junnuliigassa ja kesällä KuPS:n Tenavaliigassa. Evästelyt pelien lomassa ovat muodostuneet tärkeiksi joukkueen yhteisiksi hetkiksi.

Kolmannen talven aikana alkoi muotoutua ajatus erillisen 2015-syntyneiden joukkueen perustamisesta, joka lopulta toteutuikin keväällä 2023. Joukkueesta siirtyi 5 poikaa uuteen 2015-joukkueeseen ja loput 2015-syntyneet jatkoivat nykyisessä joukkueessa, joka muutti nimensä Elo2014-joukkueeksi. Kesällä 2023 joukkueen 2014-syntyneet ovat osallistuneet Palloliiton P9 aluesarjan turnauksiin ja 2015-syntyneet paikallisen SavoCupin P8-turnauksiin. Yhdessä joukkueena on kesällä palloiltu ja vietetty aikaa yhdessä mm. Prisma-turnauksessa ja KurkiCupissa.

Joukkueen nykyinen toiminta

Se mistä joukkue sai alkusysäyksensä, toimii edelleen joukkueen kantavana voimana. Eli monilajisuus ja monipuolinen harjoittelu. Jalkapallon ohella treenataan edelleen talvikaudella viikoittain myös salibandyä. Vaihtelun vuoksi salivuoroilla pelataan välillä myös jalkapalloa ja muitakin pallopelejä.

Joukkueen toiminta edellyttää sitoutumista ja olemme olleet onnekkaita, että poikien vanhemmista on löytynyt vapaaehtoisia ohjaamaan harkkoja, hoitamaan rahaliikennettä tai muuten avustamaan turnausreissuilla ja kuljetuksissa. Vanhemmilta on aina saanut apua tarvittaessa. Elämä kuljettaa välillä toisaalle ja osa valmentajista ja pojista on vaihtunut matkan varrella, mutta elokuussa 2020 mukaan tulleista pojista 13 on edelleen mukana Elon joukkueissa. Takana onkin osan kanssa jo kolme vuotta yhteisiä, iloisia pelihetkiä ja myöhemminkin aloittaneet ovat sujahtaneet hyvin mukaan porukkaan. Joukkueessa on nähty monta upeaa kasvutarinaa ja valmentajille on ollut palkitsevaa nähdä poikien kehittyminen ryhmä- ja pelitaidoissa.

Nykyisin joukkue koostuu 30 innokkaasta ja motivoituneesta pelimiehestä. Osa aloittaa syksyllä toisen luokan koulussa ja suurin osa siirtyy kolmannelle luokalle. Kouluun siirryttyä leikkisyys on pojilla vähentynyt ja harkoissa keskitytään pääosin oleelliseen. Välillä poikaenergiaa on yli äyräiden ja välillä taas kuumuus verottaa voimia. Porukassa on hyvä yhteishenki ja yhdessä pidetään hauskaa kentällä ja sen ulkopuolella. Ennen harkkojen alkua pojat seisovat nykyisin kaaressa maalin edessä tekemässä vetoja, itseohjautuvasti ja huolehtien itse sääntöjen noudattamisesta. Ennen pelaamisen aloittamista pojat käyvät omatoimisesti viivalle seisomaan sakkien tekoa varten. Kauas on tultu niistä ajoista, jolloin harkkojen alkua odotettiin jännittyneenä kentän laidalla yhdessä vanhemman kanssa tai jolloin luku kahteen ei meinannut millään onnistua. 😊

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *