KuopionElo

Suomen Cupin taikaa

Vuosi 2022 on merkittävä jalkapallovuosi, koska silloin perinteisen muotoinen Suomen Cup teki paluun. Paluu on siksi niin merkittävä, koska pelimuodossa palattiin jälleen perinteiseen cup-muotoon, jossa on mahdollista saada isojen ja pienten kohtaamisia. Daavid vastaan Goljat -asetelma, on kautta maailman ollut aina cup-kilpailuiden suola ja kiinnostusta, sekä tarinoita synnyttävä polttoaine. Suomessakin tultiin, muutaman vuoden korpivaelluksen jälkeen, jälleen järkevään päätökseen, kun pelimuodossa palattiin vahaan ja hyväksi havaittuun malliin.

Pienille ja alasarjoja pelaaville seuroille Veikkausliigajoukkeiden kohtaamiset ovat hetkiä, joista jää hienoja muistoja ja joissa mahdollisuus haaveilla jostain suuresta. Yleisölle tällaiset ottelut tarjoavat mahdollisuuden nähdä mikä on vaikkapa kolmen sarjaportaan välinen tasoero ja seuroille taas mahdollisuuden saada hieman näkyvyyttä ja ehkä muutaman ylimääräisen euron seuran kassaan. Itsellenikin tulee omalta erotuomariuraltani mieleen pari mielenkiintoista kohtaamista, jotka sain kunnian viheltää. Cupissa viheltäminen on nimittäin poikkeuksellinen kunnia myös tuomareille. Kohtaamiset ajoittuivat vuosille 2006 ja 2007, kun ensimmäisenä SaPa kohtasi VPS:n Pieksämäen keskuskentällä ja jälkimmäisenä SiPS kohtasi FC KooTeePeen Ahmolla. Molemmissa peleissä oli Kolmosen joukkuetta vastassa liigaporukka, katsomot pullistelivat katsojia ja tunnelma oli katossa. Kirmasipa 2007 Ahmon nurmella myös muuan. sittemmin muun muassa EM-kisoissakin esiintynyt, Teemu Pukki.

Myös Elon kanssa pelasimme Cupissa uuden tulemisen alkuvuosina ja Vitosen joukkueena kiusasimme samettisella Keskarin kuplan hiekkapohjalla Kolmosen Riverballia, aiemmin mainittua SIPSiä, sekä Peli-Karhuja, jonka riveissä edellisenä vuonna ammattilaisuransa FC KooTeePeen putoamiseen lopettanut Juho Nykänen, kiukutteli meille pelin ajankohtaa ja olosuhteita. Tuon kotkalaisia vastaan pelatun pelin jälkeen myös Elon Cup taipaleeseen tuli useamman vuoden katkos, kun Suomen Cup tuhottiin vuosiksi Veikkausliigajoukkueiden harjoitusturnaukseksi. Noina aikoina minulta usein kysyttiin, että miksi Elo ei osallistu Cupiin. Vastasin aina samalla tavalla, että osallistumme heti kun Suomen Cup on taas oikea Cup ja se hetki tuli vastaan tänä vuonna.

Ja millä tavalla Cup onkaan lähtenyt Elon osalta käyntiin, kun ensimmäisellä kierroksella tuli suvereeni voitto alekirjoittaneen syntymäkaupungin STPS Interistä, toisella kierroksella taas kaadettiin selvällä erolla saman sarjatason paikalliskilpailija Barca. Seuraavana arvontaonni heittikin vastaan sen Goljatin, kun parin viikon päästä keskiviikkona vastaan asettuu Veikkausliigasta FC Lahti. Itse en onneksi enää pelaavaan kokoonpanoon mahdu, vaan saan jännittää kamppailua taustaroolissa. Sitä ennen on kuitenkin monta asiaa hoidettavana, että joukkueet ja toivottavasti satapäinen yleisö saavat arvoisensa puitteet ottelulle ja kaikille meille, niin pelaajille, taustajoukoille, kuin yleisöllekin jää jotain mitä muistella vuosienkin päästä. Tämä on sitä aitoa Suomen Cupin taikaa.

Suomen Cupin kolmannen kierroksen ottelu Elo-FC Lahti Väre Areenalla Ke 13.4. klo 19, nähdään siellä!

Jalkapalloromantikko ja nostalgiaa hengittävä
Teemu Soini

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *