KuopionElo

Kulttuuria

Jari Litmanen totesi joskus aikoinaan, että suomalainen futiskulttuuri on ohutta. Tai jotakin sinne päin. Totesin saman, kun kirjoitin 3 jalkapalloaiheista kirjaa.

Stadissa syntyneenä, minua kiehtoi jo pienestä pitäen muutkin jalkapalloilijat ja seurat pääkaupungin ulkopuolella. Ensinmäinen sykähdyttävä muistikuva oli Mestaruussarjan ottelusta HJK – Kuopion Elo. Se näky, kun Rissasen Olli ampui vaparinsa maaliin niin, että se jäi roikkumaan sivurautoihin! Ei sitä voi unohtaa.

Juniorivuosina kohtasimme usein paikallisen Palloseuran. Matti Koskinen, Ale Heikkinen, Lappalaisen Ili, Houtsosen Leksa ja monet muut naattivat ja laakasivat meidät usein kumoon. Heistä kolme voitti ja ihan oikeasti voitti Poikien EM-hopeaa Sveitsissä v.1975. Sain olla mukana. Kiitos.

Vielä 1980-luvun alussa Elo pelasi maan ylimmällä sarjatasolla. Ikimuistoisia reissuja tehtiin niin Vänärille, kuin Keskarille. Se katsomosta kantautunut huuto, kun Kasurisen veljeksistä keskimmäinen huusi: ”Aatikki, tukkas ja housus valluu.” Kieltämättä pelihousut olivat usein puolessa välissä pakaroita ja hiukset hiipuivat päälaesta.

Muutin Kuopioon 1987. Ylipainoisenakin Iltalehti painatutti otsikon, että Kallaveden Tarzan saapui Savoon. Kahden pelikauden aikana tein tasan yhden maalin. Mutta sain pelata yhdessä Risu-Ollin kanssa.

Ajat ovat muuttuneet. Vaikka pimeät pilvet ovat varjostaneet maailmaa jo kolmatta vuotta, jalkapallo on näyttänyt voimansa, enkä tarkoita pelkästään ”Huuhkajia”. Elo tekee ”uutta tulemistaan” terveeltä pohjalta. Erityisen iloinen olen siitä, että saan olla mukana hyvässä Tiimissä. Pelaajien osaaminen ja taitotaso on ollut hyvää, jopa erinomaista ja asenne rautaa. Jussi, Mikko ja Jore valmentavat ammattimaisella otteella. Ja Ossin huolto pelaa. Tärkeätä seuratoiminassa on toimiva johto ja siitä olen onnellinen.

Jalkapallokulttuuria nähdään myös gloobalisesti, kun ELOkuva festarit järjestetään 8 ja 9.4 Kino Kuvakukossa. Juhlien viimeisenä leffana nähdään Litmanen elokuva. Se on upea dokkari pelaajasta, joka aloitti uransa Lahden Reippaan riveissä, pelaten ensimmäisen ottelunsa maan ylimmälla sarjatasolla Kuopiossa 1987.

Atik Ismail

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *