KuopionElo

Juniorityön ydin

Kirjoittajana Jenni Hämäläinen

Juniorityön ydin

Kesällä 2023 Kuopion Elolla on jo seitsemän juniorijoukkuetta ja kaikkiaan lähes 160 junioripalloilijaa. Jotta näiden junnujen on mahdollista harrastaa rakastamaansa lajia, tarvitaan taustalle iso joukko vastuullisia aikuisia. Nämä valmentajat, huoltajat, joukkueenjohtajat, rahastonhoitajat, somevastaavat ja muut joukkueiden aikuiset yhdessä vanhempien kanssa ovat hyvin tärkeässä roolissa lasten harrastamisen mahdollistajina.

Mitä taustatyö on ja mitä se vaatii?

Juniorijoukkueen taustajoukoissa toimiminen on rehellisesti sanottuna tiukkaa vapaaehtoistyötä. Taustatyö onkin hieman harhaanjohtava termi. Toki päätähtinä toimivat mahtavat junioripalloilijat, mutta taustatyö on monesti hyvinkin näkyvää ja kuuluvaa. Tai ainakin pitäisi olla. Osaltaan taustojen tehtävänä on siis varmistaa lasten harrastamismahdollisuudet sekä pitää myös meteliä näiden lasten ja nuorten puolesta.

Toimii sitten valmentajana, huoltajana, rahurina, jojona tai missä tahansa muussa roolissa, vaatii tämä sitoutumista toimintaan. Aikaa suunnitteluun ja käytännön tekemiseen menee viikoittain tunteja. Valmentajat suunnittelevat ja ohjaavat treenivuorot sekä valmentavat myös ottelutapahtumissa. Huoltajat varmistavat, että pelaajilla on varusteet kunnossa, riittävästi kylmää vettä pullossa ja tarvittaessa myös osallistuvat muihin huolto- ja hoitotoimenpiteisiin. Rahurit hoitavat joukkueen kaiken rahaliikenteen ja tekevät tiivistä yhteistyötä joukkueenjohtajan kanssa joukkueen tuloja ja menoja pohdittaessa. Jojot vastaavat koko joukkueen toiminnasta ja osaltaan toimivat viestin viejinä mm. juniorijaoston ja seuran suuntaan.

Kun lapset ja nuoret opettelevat vielä arjen taitoja, elämää, on tärkeää, että aikuisella on antaa lapselle aikaa. Kengän nauhojen sitominen, riittävästä veden juonnista muistuttelu, kaveritaitojen vahvistaminen, pelillisen osaamisen kehittäminen, jatkuva lasten kannustaminen yksilöinä ja joukkueena sekä lasten kehittymisen esiin nostaminen eri osa alueilla. Tarjota lapsille mahdollisuus kokeilla uutta, oppia, vahvistaa ja opittua, herättää innostusta ja haastaa kokeilemaan omia rajoja. Ainakin tätä on työ kentällä lasten kanssa. Lisäksi taustalla varmistetaan, että treenivuorot, turnausmatkat, muut ottelutapahtumat, peliasut ja asianmukaiset varusteet on ojennuksessa. Tämä vapaaehtoistyö vaatii siis aikaa, suunnitelmallisuutta, mutta ennen kaikkea yhteistyökykyä. Jotta homma toimii, tarvitaan taustoilta jatkuvaa hyvää yhteistyötä. Yhdessä olemme aina vahvempia ja osaavampia.

Mitä taustatyö antaa?

Taustatyö missä tahansa roolissa on vaativaa, mutta myös hyvin palkitsevaa. Alkuun lapset koettelevat ja rakentavat sitä kautta luottamusta aikuisiin. Kun luottamus on saavutettu vain taivas on rajana yhteisessä tekemisessä ja onnistumisessa. Kun tuttuutta tulee, alkaa joukkue jakaa treeneihin tullessaan kuulumisiaan arjesta. Uudet nappulakengät tai säärisuojat kerrotaan saaduksi heti treeneihin tullessa. (Ja onhan se hienoa, ettei säärisuojia tarvitse enää teipata jalkaan kiinni, kun uudet on niin hyvät.) Riita äidin tai isän kanssa saattaa myös tulla jaetuksi. Porukka alkaa toimia kuin ison livakka perhe; jaetaan asioita kentältä ja arjesta, nujutaan milloin kenenkin kanssa ja iloitaan yhdessä tekemisestä.

On mahtavaa päästä jakamaan koko sitä lasten todellisuutta heidän kanssaan. Samalla on hienoa ja hämmentävääkin seurata, kuinka pienistä pelaajien aluista alkaa kasvaa entistä osaavampia ja itsenäisempiä nuoria niin kentällä kuin muutoinkin. Kun huomaa, että lapsi oppii hallitsemaan tunnetilojaan ja oppii nauramaan omille virheilleen, voi taustatkin hyvällä omallatunnolla napata osan tästä onnistumisesta itselleen.

Voiko siis ihminen aikaansa paremmin käyttää?! Edes hetki aikaa lapselle harrastuksen parissa voi olla tälle lapselle korvaamatonta. Hän saa harrastaa, olla oma itsensä, jakaa asioita kavereiden ja sinun kanssasi. Iloita omista ja kavereiden kanssa onnistumisista. Seuratoiminnassa pääsee tekemään mitä tärkeintä vapaaehtoistyötä nuorisotyön parissa. Kuinka suuri merkitys harrastamisella voikaan olla myös ennaltaehkäisevästä näkökulmasta? Mielekäs harrastus ja lapsen kasvua tukeva joukkue ja sen aikuiset voivat parhaimmillaan vahvistaa lapsen suuntaa tavoitteitaan ja hyvää elämää kohti pyrkiväksi nuoreksi ja aikuiseksi. Lapsuudessa rakennetaan kuitenkin se pohja tulevaisuudelle. Hyvät kokemukset ja turvalliset ihmiset ympärillä kantavat kauas. Muistatko vielä omasta lapsuudestasi tai nuoruudestasi sen aikuisen, joka antoi sinulle aikaansa, kuunteli sinua, tuki vaikeassa kohdassa, toimi esimerkkinä, antoi sinulle mahdollisuuden? Millainen vaikutus hänellä oli siinä hetkessä ja myöhemmin tulevaisuudessa?

Laita hyvä kiertoon ja jaa omaa aikaasi ja osaamistasi lasten ja nuorten harrastamiseen. Hyviä tyyppejä tarvitaan aina!

Nuorisotyöterveisin,

Jenni Hämäläinen

Kuopion Elo

Hallituksen jäsen

Joukkueenjohtaja 12-syntyneet

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *